Tilbage Home Links Gæstebog Port of Call Næste  

 

28 . august 1954

 

Esbjerg 28. oktober.1954
Sømandskoleelev.

 

 
 

For at komme til søs  skulle man på sømandsskole, så i slutningen af august pakkede jeg min nyindkøbte seabag og tog toget til Esbjerg, for at gennemgå et 3. mdr. kursus, det var første gang jeg var hjemmefra så længe. På skole skulle vi lære de mest almindelige fag, man havde behov for ombord på et skib, svømning, rengøring, splejsning i tov og wire, de 20 mest anvendte knob, roning, vrikning, sejle med sejl, samt en hel masse andre ting.
Kosten på denne skole var ikke noget råbe hurra for, men vi lærte at spise en masse fedtemadder, kan jeg huske, for med den aktivitet vi havde der, blev vi meget sultne og pålægget var begrænset..
  

Undervisning.

Skolen skulle uddanne os til sømænd, derfor bestod det meste af undervisningen i praktisk sømandskab, på riggerloftet lærte vi alt med tovværk og wire, vi lærte de mest anvendte knob, jeg vi lærte de 20 meste brugte knob, vi lærte at splejse i  tovværk og wire, så vi kunne påtage os job på dækket.
havnen lærte vi alt om både, livbåde, joller mm, vi lærte at sætte livbådene i vandet, hvilket foregik med gammeldags davider, som skulle svinges ud( det er noget man virkelig tænker på, når man ser nutidens livbåde, som er helt lukkede), vi lærte at ro, sejle med sejl, at vrikke. Vi var også i svømmehallen for at lære at svømme, selvom man sagde at de fleste sømænd ikke kunne svømme. Jeg mener også vi havde dansk og noget regning.
Skolen lærer var af tidligere sømænd kaptajner, styrmænd og bådsmænd, de var dygtige sømænd, men disciplinen var hård, deres ord var lov.   

 

 
       
 

Frivagt.

Frivagt, som det blev kaldt på sådan en skole, var jo ikke det man havde mest, disciplinen  var hård, vi havde så vidt jeg husker på skift fri en hverdags aften til kl. 2200, samt fri nogle timer lør- eller søndag, vi blev naturligvis chekket af når vi "gik i land" og ligeledes når vi "kom ombord", hvis du var så uheldig at komme for sent bare 1 minut, kostede det næst "landlov", det skulle jo opfattes som et skib og kom vi for sent til afgang betød det jo, at skibet var sejlet og vi var agterudsejlet, det var vilkårene.

Vi havde naturligvis heller ikke mulighed for at rejse hjem i de 3 mdr. vi var på skolen, hvorvidt man kunne modtage besøg af forældre, kan jeg ikke huske, men jeg tror ikke det var noget man brugte på den tid, vi var sømænd, så vi skulle opdrages på den hårde måde, tilsvarende oplevede jeg senere på Skoleskibet Danmark.

Jeg husker en weekend ,  Esbjerg havde flådebesøg fra U.S.A. det var en stor oplevelse for vi drenge, så vi løb efter de amerikanske navy'er for at bomme smøger og bare høre deres sprog.

En anden fritids fornøjelse, var naturligvis at komme i kontakt med de lokale piger, hvilket naturligvis ikke var så let, men en gang imellem lykkedes det, men gerne på et meget uskyldig plan.  

 

 

 


 

 

Arbejderhøjskole - Sømandsskole - Vandrehjem.

 

 
  Fra sømandsskole til vandrehjem.

Søfartsskole – den hårde tid
I dag er Esbjerg Sømandsskole vandrehjem, men bygningerne ligner sig selv.
Fra midt i 50’erne var det den hårde disciplin, der herskede på stedet – bygningen
blev nemlig benyttet til Statens Søfartsskole. Vi har ofte besøg af tidligere elever,
der lige skal fortælle familien et par gode historier fra skoletiden.

Link til vandrehjemmet

 

 

Seamannschool.

 

 
 

To be a sailor, you had to join the semannschool.

In the end of august did i pack my new seabag, and board the train for Esbjerg to start a 3 month long stay, it was the first time I was so far away, and so long time from home.

On the school, should we learn the most important thing, about being a seamann, swimming, cleaning (our self and the ships) splice in rope and wire, the 20. most used knots, roving, how to sail a boat whit sail and a lot of other things you have more or less use for I your future life at sea.

On the school, there were a very though discipline, and the food were very “poor”, so we learned to eat bread only whit lard, because the meat to put on top was very fast eaten, and kids in that age are eating a lot, we had to work very hard, and we were always hungry.

 

 
 

Today “Esbjerg Sømandsskole” is a Youth hostel but the building are still alike.

 
 

 
 

Seaman school -  The hard time.

In the middle of the 50. it was “The hard discipline”, the buildings were used by “The Government Semannschool”.
We often have visit from former pupils, who like to tell the family a couple of stories from there time at the school

Link to the  Youth hostel        

 

 

 

  Tilbage Home Links Gæstebog Port of Call Næste